”Pentru a ajuta o persoană, trebuie mai întâi să o înțelegem! În acest fel doresc să fiu alături de părinții care suferă perioade de tristețe, deprimare, stres și care fac față cu greu durerii și îngrijorărilor legate de viitor în vederea obținerii servicilor de înaltă calitate pentru copiii lor.”

Cu siguranță, aflarea diagnosticului de tulburare din spectrul autist alertează părinții, forțându-i de multe ori să ia decizii majore (ex: renunțarea la job-uri, la viața personală, la prieteni, la micile momente de relaxare etc.) . În căutarea soluțiilor, părinții de multe ori ajung într-un impas in care neputința și sentimentele de vinovăție își pun amprenta pe conștiința fiecăruia. Adesea se nasc întrebări precum: ,,Unde am greșit?“ sau ,,De ce copilul meu nu este la fel ca ceilalți?”. Aceste gânduri și frustrări adâncindu- se tot mai mult în sufletul părintelui. Toate aceste trăiri duc la decompensări psihice invariabile, putând fi observate prin comportamente generate de furie, de anxietate generalizată … reacții cu totul neobișnuite.

Cu siguranță, să fi părintele unui copil cu nevoi speciale nu este un lucru ușor! Să îți dorești atat de mult să-ți împărtășească un zâmbet, o îmbrățișare caldă iar acel moment să se lase îndelung așteptat, este cu adevărat devastator. Autismul, în cazul multor familii, zdruncină din temelii echilibrul acesteia iar forța și tăria de a merge mai departe par să fi dispărut. Datorită eforturilor depuse în vederea obținerii progreselor și a tensiunii acumulate, în multe cazuri se ajunge chiar la desființarea famililor. Atunci când aceasta ruptură se produce, în mod cert părintele ajunge să gândească că are un copil bolnav care trebuie protejat împotriva tuturor (acest comportament fiind caracteristic mamei), iar de aici rezultand izolarea familiei într-o viață autistă, motiv pentru care celălalt partener de viață cedează. Nimic nu poate fi mai tragic pentru copilul cu autism! Este imperios necesar să se înțeleagă că familia reprezintă universul copilului, în ciuda comportamentului lui bizar.

Aceasta îi oferă o stabilitate, un confort și o siguranță, un mediu la care el se raportează cu încredere, dăruire și iubire. Tindem să credem că acest copil de multe ori nu simte sau nu percepe afecțiunea, dar acest lucru este total greșit. Deși comportamentele lor par să arate contrariul, ei simt toate stările celor din jurul lor și acționează în consecință (ex: manifestări agresive și/sau autoagresive, tipete, plâns necontrolat sau râs isteric ). Atitudinea este cea care ne ajută pe fiecare în parte să trecem prin suișurile și coborâșurile vieții. De cele mai multe ori, propriile noastre gânduri influențează modul în care ne raportam la noi și la cei din jurul nostru. O atitudine optimă este cea în care părintele înțelege ca are un copil afectat și trebuie ajutat, astfel putând prelua controlul situației, devenid conștient de rolul său și aducând copilul cât mai aproape de lumea reală, maximalizându-i tot potențialul pentru dobândirea autonomiei personale și pentru o viață cât se poate de frumoasă.

Când oferi tot ce ai mai bun în tine, copilul este cel care primește și se bucură de starea ta, redându-ți puterea de a merge mai departe. Sentimentul de siguranță al copilului tău vine din atitudinea ta și din modul în care înfrunți evenimentele neprevăzute la care ești supus zilnic.

Așadar, dragul meu părinte, bucură-te împreună cu el de micile realizări pe care le face, nu-l compara niciodată cu un altul pentru că este unic (nu uita, fiecare dintre noi suntem unici!) și este al tău, nu renunța la micile plăceri, oferă-ți timp cu tine, timp de relaxare și recreere, plângi și descarcă-te atunci când simți că îți este greu (este normal și firesc, plânsul este izvorul care limpezește sufletul de trăiri apăsătoare) și privește spre viitor cu optimism! Reculege-te și adu-ți aminte de toate planurile facute la inceput de căsnicie și pune-le în aplicare acum! Copilul tău este pe primul loc iar dizabilitatea lui pe locul doi. Copilul tău îți poate arăta viața în mii de moduri la care nici nu visai sau te puteai gandi. Universul lui este unul special, pe care dacă-l vei descoperi vei fi surprins să afli cel mai pur sentiment de iubire. Copilul tău este însăși VIAȚA care atat pe tine cat și pe noi toți ne învață lecția bunătății și iubirii infinite! Așadar, dragul meu, pornește cu încredere în această aventură a vieții, reinventează- te, lasă grijile și temerile și explorează și bucură-te din plin de acest minunat dar: copilul tău !

Milian Andrada

Psihoterapeut