Psihoterapia individuala pentru copii se axeaza in special pe dezvoltarea increderii in ei si a invatarii modului in care isi identifice si gestioneze emotiile, ceea ce conduce si la o modelare comportamentala.
Dintr-un cumul de mai multe cauze, precum anxietate, probleme de procesare senzoriala, genetica, unii copii ajung sa se confrunte cu aceasta dificultate, dezvoltand un auto-control exagerat in ceea ce priveste comunicarea cu alte persoane. De cele mai multe ori nu exista dificultati de exprimare, copilul avand un discurs adecvat si coerent dar numai cu anumite persoane, de obicei cu cele din familie, prieteni apropiati, cu restul comunicare realizandu-se gestual.
O problema tot mai intalnita in randul copiilor. Fie ca este vorba despre anxietate generalizata, fie specifica de cele mai multe ori copiii au nevoie de ajutor pentru a o depasi, iar psihoterapia este acea "pastila" care le poate da curajul si puterea de a-si infrunta temerile.
Poate una dintre cele mai intalnite situatii pentru care o familie ajunge cu copilul la psiholog. Psihoterapia, printr-un program personalizat, este remediul pentru acest tip de probleme, atat timp cat exista o colaborare stransa intre psihoterapeut si familie.