”Dintr-o data Pamantul s-a oprit! Semnele erau peste tot insa eram prea prinsi in existenta noastra pentru a le vedea. Si chiar daca am vazut am crezut ca noua nu ni se poate intampla la fel, noi suntem departe de realitatea aceea.”

 Dar uite ca nu am fost! Ne-am oprit si noi, fie ca am vrut sau nu! Si ca in orice situatie exista o latura pozitiva si una negativa. Ai zice, „cam greu sa vad ceva pozitiv in toata povestea asta!”. Dar mereu este si o parte plina a paharului, important este sa ne concentram pe aceea si nu pe partea goala. Poate e mai usor pentru cei care isi antreneaza mintea in acest fel, mereu, nu doar in situatii extreme. Care ar fi partea plina din paharul in contextul actual?

Am identificat 3 lectii importante pe care le-am invatat sau mai bine zis aprofundat in ultimele 2 luni, astfel:

1 – Evita sa consideri ca totul ti se cuvine, nu mai lua ca de la sine inteles tot ce ai. Uite ca nu e! Oare de cate ori nu ne-am plans „ca nu ai ce face in orasul asta, ca nu ai unde te duce, ca nu gasesti ceva ca lumea de cumparat”??? Oare chiar asa era? Sau eram noi prea pretentiosi? Nu spun ca e gresit sa calatoresti, sa vizitezi alte orase, sa simti pulsul altor tari, popoare, clar NU! Dar hai sa vedem ca si noi avem local o multime de posibilitati. Cred ca 2 luni de stat in casa si mers cel mult pana la job chiar ne ajuta sa vedem ca intr-adevar aveam o multime de posibilitati de divertisment. Dupa 2 luni de stat cu ochii in telefon, tableta, tv, sper din tot sufletul ca in urmatoarea iesire la cafenea voi vedea oamenii vorbind intre ei, strigand de la o masa la alta daca e cazul (avand in vedere distantarea sociala) dar nu ii voi mai vedea cu ochii in telefon!

2 – O a doua lectie care deriva din prima: Fii recunoscator pentru ceea ce ai! Ma intorc la exemplul cu paharul plin pe jumate sau gol pe jumate … de ce sa ma concentrez pe parte goala cand totusi jumate de pahar este plin?! Apreciaza si fii multumit de ceea ce ai, bucura-te de apa din pahar, nu te mai gandi ca nu iti va ajunge si sigur vei ramane insetat! Daca vei gandi asa, asta se va si intampla! Cu cat apreciem si suntem recunoscatori pentru ceea ce deja avem, chiar daca nu e mult, vom atrage mai mult. Insa cu cat ne concentram pe ceea ce ne lipseste, cu atat ne va lipsi mai mult. Citeam mai devreme intr-o carte ca toate curentele spirituale, religiile, psihologia propovaduiesc aceleasi lucruri, aceleasi legi, fiecare in limbajul ei. Si acum mi-am amintit un verset din Biblie care spune ceva de genul: „celui care are i se va da mai mult si celui care nu are i se va lua si ce are”. Cred ca versetul asta merge extrem de bine cu vorba din batrani: „Banu’ la ban trage” combinata cu „La omul sarac nici boii nu trag”. Ideea e aceeasi, exprimata diferit, de oameni diferiti in vremuri diferite si care indeamna, intr-un fel sau altul, la gandirea pozitiva, la recunostinta, desi nu intr-o forma foarte clara :).

3 – A treia lectie dar la fel de importanta: Fa la timp ceea iti propui! Nu mai amana! Se spune ca amanarea e hotul timpului si chiar asa e! Cate lucruri, excursii, vizite, iesiri etc. am amanat spunandu-ne ca avem timp pentru toate? Chiar parea ca avem timp si libertate, mai ales, sa le facem pe toate. Dar uite ca se poate sa nu fie asa, desi pare greu de crezut ca in secolul nostru, in zona noastra, nu avem voie sa iesim afara, desi nu e razboi.

Asadar, hai sa fim recunoscatori pentru ce avem, sa facem lucrurile la timp si sa nu mai luam nimic ca de la sine inteles!

Bucura-te de apa din paharul pe jumate plin! Sau cum spunea Theodore Roosevelt:

„Fa ce poti, cu ce ai, acolo unde esti acum.”

Iulia Ludosan

Psihoterapeut