
Una din ariile de care se ocupa terapia privind stimularea comunicarii sau logopedia, este auzul fonematic, adica felul in care un copil aude sunetele, unele poate distorsionat, altele inversate. Sunt situatii in care aceasta arie este afectata si atunci o parte a interventiei presupune antrenarea auzului fonematic.
Aparatul fono-articulator este responsabil de producerea sunetelor. Doua dintre componentele sale sunt cavitatea bucala si fosele nazale. In cadrul sedintelor de logopedie, in vederea emiterii corecte a sunetelor, se realizeaza exercitii specifice de antrenare a componentelor aparatului fonoarticulator.
Limbajul receptiv sau altfel spus capacitatea de intelegere si reprezentare a notiunilor si mesajelor pe care ni le transmit cei din jur in timpul comunicarii, poate fi de asemenea, nedezvoltat in cazul anumitor copii, necesitand interventie specializata. Un deficit in aceasta zona, este corelat si cu absenta capacitatii de exprimare verbala a copilului.
Limbajul expresiv, sau vorbirea propriu-zisa, poate fi afectat, de asemenea. Acest lucru se poate datora unei tulburari de sine statatoare, adică un deficit în structurarea limbajului, sau poate fi asociat altor tulburari precum dizabilitatea cognitiva. În ambele cazuri se recomanda o intervenție precoce.